Over de Bobbaan
[Bobbaan-foto's] [Eftelingattracties] [Alle Efteling-galerijen] [Overzichtspagina recente toevoegingen] [Alle fotogalerijen]

DSC05935.JPGSinds mei 1985 kan de Eftelingbezoeker wintersporten in de zomer, op de ijselijk snelle Bobbaan. De groene alpinepiste ligt, bijna volledig onttrokken aan het oog, in een bosrijk stukje wonderwereld, naast het Spookslot en het Sprookjesbos. Negen bobsleeën razen er tussen de toppen van de bomen over een 560 meter lange piste. Met duizelingwekkende vaart kleven de bobs zich vast aan de "ijswanden", waarbij het af en toe zelfs zo hard gaat dat je met slee en al een hoek van bijna negentig graden maakt.

Vanop het hoogste punt van de Bobbaan, 22 meter boven de begane grond, kun je heel kort het Spookslot en de Pagode zien, alvorens je aan een snelheid van meer dan 70 kilometer per uur naar beneden glijdt. In elke bob gaan tot zes personen en de hele rit duur ongeveer 105 seconden. Hierbij kom je drie keer op een overloop tot stilstand, alvorens je weer verder glijdt. Bij de tweede overloop heb je heel even een machtig panorama over Fata Morgana.

Bij de opening van de Bobbaan in 1985 was de Efteling de enige plaats in Europa waar je 's zomers kon bobsleeën. Hoewel dit een aangekochte attractie is (ontworpen door Intamin), zijn het kader en de aankleding (zoals het in Zwitserse stijl gebouwde station) door de Efteling zelf ontworpen. In 1996 werden de oorspronkelijke nylon wieltjes van de bobs vervangen door rubberen wieltjes, waardoor de bobs een stuk stiller en iets sneller over de baan gingen glijden. In 1998 werd de capaciteit van de wachtrij uitgebreid en de hele meandering overdekt en voorzien van videomonitors. In 2000 kreeg de Bobbaan een geheel nieuwe computerbesturing en werd de wachtrij in het station aangepast. Vijf jaar later, in 2005, werden de oorspronkelijke bobsleeën van Intamin, waarin je achter elkaar plaats moest nemen, vervangen door nieuwe bobs, waarin bezoekers in drie rijen per twee naast elkaar konden plaatsnemen. Het aantal instaplocaties werd teruggebracht van drie naar twee en de nieuwe bobs kregen een nieuw uiterlijk: een steenbokreliëf in faux-hout van ontwerper Karel Willemen.

DSC08583.JPGDe capaciteit van de Bobbaan is 750 personen per uur, door het geringe aantal bobs dat tegelijk op de baan kan. Hierdoor zijn de wachtrijen meestal vrij lang. Het is aanbevolen de Bobbaan zo vroeg mogelijk aan te doen of net voor sluitingstijd, dan zijn de wachtrijen het kortst. De Bobbaan sluit bij regenweer. Als het niet vriest, is de attractie ook 's winters geopend. De Bobbaan is één van de Eftelingattracties waar een Maxifoto wordt gemaakt. De foto wordt gemaakt net voor de laatste bocht.

Meer weten over de Bobbaan? Beluister de uitgebreide podcast over de attractie in aflevering 2-26 van Ochtend in Pretparkland.

[Bobbaan]

[Andere fotogalerijen]